Kennel Soul’n Mate
Satumarja Stenman
Ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja, huskysafariyrittäjä

Kenneltyön tarkoitus on kasvattaa harrastuskoiriksi soveltuvia aktiivisia, taistelutahtoisia, liikunnasta nauttivia, kestävärakenteisia paimenkoiria. On ollut ilo huomata että olen pystynyt kasvattamaan koiria joilla voi kilpailla tavoitteellisemminkin toisten rotujen rinnalla. Tästä aion pitää huolen jatkossakin ettei ihmisten tarvitsisi vaihtaa rotua saadakseen onnistumisen tunteita harrastuksissaan. Kasvatustyöhön käytettävät koirat ovat kaikki täysin avoimia ja niiden hermorakenne on oltava kunnossa, samoin äänivarmuus. Pyrin välttämään jalostuskäytössä teräviä koiria koska se ei ole minusta rodussa oleellista ja haluan ehdottomasti että kasvattamani koirat ovat arjessa helppoja perheenjäseniä. Vaikka osa kasvateistani harrastaa suojelua, en pyri varsinaisesti hakemaan valkoiseenpaimenkoiraan suojelukoira ominaisuuksia vaan enemmänkin saalisviettiä, viettikestävyyttä ja korkeampaa temperamenttia. Tasapainoilu ominaisuuksien kanssa on tärkeää, mikä tarkoittaa sitä että vaikka koira on harrastuksissa aktiivinen, se ei kotona läähätä, piippaa, ramppaa tai ole ylivilkas vaan rauhoittuu aloilleen aina kun ei tehdä mitään.

Kennelin tärkeä arvo on myös pitää kiinni rodun terveyden edistämisestä. Terveys tarkoittaa myös hyvää lihaksistoa, ketteryyttä ja riittävän kevyttä kokoa jotta koira jaksaa aktiivisenkin harrastamisen. Lähes kaikki kasvattini on luustokuvattu ja valitsen jatkojalostukseen vain ne koirat joissa terveys on koko pentueessa ollut hyvää. Kriteerit terveyden osalta tuntuu olevan muutamissa muissa kennelissä hyvinkin paljon löysemmät. Teen yhteistyötä vain sellaisten kenneleiden kanssa joissa terveys arvot täsmäävät omiini. Siksi minun kasvattamia uroksia ei myöskään anneta jalostukseen nartuille joiden sukutaulussa on ongelmia terveyden suhteen. Tulevaisuudessa kiinnostaa kehittää rodun geneettistä monimuotoisuutta koska valkoinenpaimenkoira on geneettisesti ahtaalla ja uusien sukujen löytäminen Euroopasta on lähes mahdotonta. Tulevaisuudessa tämäkin rotu tulee tarvitsemaan jonkinlaista roturisteytystä.

Meidän pennut sopivat harrastuskoiriksi sekä liikunnallisille ihmisille retki- ja seurakavereiksi. Kasvatan pääasiassa vain lyhyemmällä karvanpituudella olevia koiria.

Pennuista kerron mielelläni lisätietoa:
email: satumarja.stenman@gmail.com
+35844 3057701